Остава неясно как ще се гласува на втория тур от

...
 Остава неясно как ще се гласува на втория тур от
Коментари Харесай

ЦИК обяви резултатите, а Камелия Нейкова си изми ръцете за забраната на машините с министър

 Остава неразбираемо по какъв начин ще се гласоподава на втория тур от изборите

Централната изборна комисия очаква министърът на електронното ръководство да осведоми комисията какви дейности ще предприеме по привеждане в сходство със закона на процедурата, без съществуването на която ЦИК не може да организира машинно гласоподаване на втори тур. Това сподели ръководителят ѝ Камелия Нейкова пред Българска телеграфна агенция по отношение на решението на Върховния административен съд, което върна машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5 ноември, оповестява Българска национална телевизия.

В претекстовете си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени.

От решението на Върховен административен съд излиза наяве, че решението на ЦИК от 27 октомври за метода на гласоподаване на първи тур е законосъобразно, уточни Нейкова. Тя означи, че Съдът приема, че на процедура министърът на електронното ръководство не е провел законосъобразна процедура по засвидетелствуване на сходството на софтуера за гласоподаване и на машините с условията на Изборния кодекс, защото той няма право да делегира своите пълномощия на друго лице, в тази ситуация на зам.-министъра на електронното ръководство.

По думите на Нейкова министърът на електронното ръководство " би трябвало да извърши своите отговорности по Изборния кодекс, съгласно претекстовете на правосъдното решение ". За да има машинно гласоподаване на втори тур, би трябвало да бъде извършена законоустановената процедура по засвидетелствуване на сходството и да се извърши от способния за това орган по планувания в закона ред, съгласно претекстовете на съда, уточни Нейкова. Съдът приема, че способен орган може да бъде единствено министърът, само че не и негов заместител, добави тя.

Преди минути Централната изборна комисия разгласява резултатите при обработени 100% от протоколите на секционните изборни комисии в общинските изборни комисии в 27 регионални града. 

В осем от тях балотаж няма да има, защото има победител още на първи тур на изборите за кмет. Това са Бургас, Враца, Монтана, Ямбол, Стара Загора, Перник, Кърджали и Търговище.

Вече са ясни двамата, които ще се изправят един против различен на балотажа в София на 5-и ноември - претендентите на " Продължаваме промяната-Демократична България " Васил Терзиев и издигнатата от локална коалиция " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова. За Терзиев са дали своят вот 31,82% от столичани или 118 138 души, а за Григорова - 21,58% или 80 132 души. Почти 14 000 души по-малко са решили да се доверят на претендента на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, който получава 17,84%.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР